Nav Menu
17:31
Не будь байдужим до історії наших книг
4-го лютого студенти третього курсу, факультету психології та соціальної роботи, спеціальності дошкільна освіта та практична психологія, Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя відвідали музей рідкісної книги. Керівником екскурсії була Тукач Ірина Іванівна – викладач кафедри дошкільної освіти.

Музей знаходиться в центрі Ніжина, на другому поверсі старовинної будівлі, де зараз розташувалася фундаментальна бібліотека Ніжинського державного університету.
У Чернігівській області, це єдиний Музей книги, який на професійному рівні комплектує колекції унікальних стародавніх видань ХVІ – початку ХХ століття. Початок формування книжкових зібрань Ніжинського університету сягає початку ХІХ ст. і тісно пов’язаний з іменами засновників Ніжинської Гімназії Вищих Наук братів Олександра та Іллі Безбородьків.

З нагоди відкриття в Ніжині у 1829 році навчального закладу, нащадок родини Безбородьків, відомий меценат та його почесний попечитель граф О.Г.Кушелєв-Безбородько подарував Гімназії перші 2500 томів книг російської та європейської літератури ХVІІІ – початку ХІХ ст. з родинної бібліотеки  Згодом фонди поповнювали нові надходження від різноманітних благодійників, спеціальна література, навчальні посібники, передплатні та періодичні видання. У 1875 році, після реорганізації Гімназії у Ніжинський історико-філологічний інститут, бібліотека придбала цінні книжкові зібрання професорів Московського університету С.П. Шевирьова (1806–1864), Лейпцизького – Ф.–В. Річля(1806-1876), директора Санкт–Петербурзького історико-філологічного інституту І.Б. Штеймана (1819-1872), колекцію унікальних стародруків ХVІІ- ХVІІІ ст. Н.М. Михайловського.

Екскурсія тривала 45 хвилин, але за цей час студенти відкрили для себе багато нового та цікавого, а саме: вони познайомилися з виданнями з історії книги, літописання та книгодрукування в Україні (перші видання «Повісті временних літ», «Руської правди», «Слово о полку Ігоревім», репринтні відтворення «Остромирова Євангелія» 1056-1057 рр. та «Ізборника» князя Святослава 1073р.), перші видання козацьких літописів («Самовидця», С. Величка, Г.Гребінки, «Діаріуш» та ін.).

Екскурсанти мали змогу побачити книги різні за розмірами та вагою. Наприклад, найбільша книга, яка має вагу 14 кг, а найменша – довжину 8см, яка написана дрібним шрифтом.

Студенти третьокурсники були дуже задоволені відвідуванням музею. Тим більше, вхід до нього безкоштовний. Тому хочу порадити кожному громадянину і туристу міста Ніжина відвідати його і насолодитися слуханням про те, без чого людина не може існувати, поповнювати свій багаж знань інформацією, а саме – з книгою. Крім того, це не тільки цікаво, а ще й корисно.

Потыльчак Оксана (ДП-31)
Переглядів: 466 | Додав: Oldersvat | Рейтинг: 5.0/1