Nav Menu
17:30
Відкриваємо двері дітям


В Україні стартувала кампанія, що призведе до відмови від інтернатів 

15 громадських організацій об’єднались для проведення громадянської кампанії "Відкриваємо двері дітям" за ініціативи Міжнародної благодійної організації "Надія і житло для дітей", а також за участю мережі неурядових організацій європейських країн Eurochild. Про це було оголошено вчора, 20 лиспопада 2013, у Всесвітній день дитини. 

"Відкриваємо двері дітям" впроваджується сьогодні на рівні ЄС у 12 країнах Європи, включно з Україною. Ця адвокаційна кампанія пов`язана, насамперед, з деінституціалізацією, тобто показує можливий шлях відмови від інтернатів і переходу до виховання дітей в сім`ї або в умовах, максимально наближених до сімейних. 

Головна мета кампанії - консолідація зусиль громадянського суспільства заради впровадження системних змін у соціальній політиці, що призведуть до відмови від інтернатів. Впровадження кампанії підтримується Представництвом дитячого фонду ООН (Юнісеф) в Україні, Офісом Ради Європи в Україні, Фондом "Східна Європа". 

Юрій Павленко, уповноважений Президента України з прав дитини: 

- Початок кампанії недарма сьогодні, адже 20 листопада - День спільних дій в інтересах дітей. Я закликаю усіх українців почитати Конвенцію прав дитини і оцінити наскільки наші діти є незахищеними. 

На жаль, багато дітей виховуються в інтернатах без батьківської опіки. І ця ініціатива, яка презентується сьогодні, є надзвичайно важливою. Але реалізувати її можна за ініціатив і відповідальних міністерств, а таких близько п'яти, які сьогодні утримують інтернати в своїй системі, і районних державних та обласних адміністраціях, і окремих міських голів, і, звісно, громадських активістів та організацій, ЗМІ і загалом кожного з нас. 

Крім того, показовим є факт, що з усіх коштів, які надходять від держави на утримання інтернатів, лише 10% витрачаються безпосередньо на потреби дитини. Решта - на оплату праці персоналу, комунальні платежі та інші видатки. 

Вимога реформувати інтернати зумовлена і часом. Зараз в Україні діє система інтернатів створена в умовах голодомору, війни, репресій, коли безпритульність росла, а державній машині треба було управляти цими дітьми. Існування цієї пострадянської системи, яка більше руйнує дитину, а не розвиває, зараз в сучасній Україні є неприйнятною. 

Катерина Бороздіна, директор Департаменту сім'ї і дітей Міністерства соціальної політики: 

- Відмова від інтернатів для нас не є самоціллю. Але сучасні підходи, засновані на сімейних формах виховання, більше відповідають інтересам дітей. Тому необхідно не тільки закривати інтернати, а паралельно розвивати сучасну соціальну інфраструктуру, яка дозволить зберегти родину чи забезпечити сімейні форми виховання для кожної дитини. 

Тим паче, всі заклади - інтернати, які існують сьогодні, а ця система дуже розгалужена, мають з’єднатися в один заклад. Об'єднавши зусилля з громадськими та благодійними ініціативами, можна швидше досягти якісних змін. 

Створення кращих умов для наших дітей - це найголовніше завдання і для влади, і для суспільства, і для кожної громадської організації. 

Сергій Полюк – керівник відділу "Добробут та здоров'я" Представництва Європейського Союзу в України: 

- Ця ідея реорганізувати старі будинки - інтернати виникла близько 10 років тому. І зараз необхідно багато, насамперед, інтелектуальних ресурсів і підтримки для остаточної реалізації цього проекту. Я радий, що Україна вибрала цей шлях і вірю, що він буде успішний. Адже, від того, як Україна вирішить це питання, залежить її майбутнє. 

А Представництво Європейського Союзу в Україні надалі буде підтримувати ті кампанії, які спрямовані на захист дітей. Зокрема, зараз ми готуємо новий проект з міжнародною організацією ЮНІСЕФ в Україні, щоб допомогти владі України розробити соціальні стандарти по утриманню дітей в різних формах опіки. 

Галина Постолюк, директор благодійної організації «Надія і житло для дітей»: 

- Все більше громадських організацій надають підтримку і реалізують проекти допомоги дітям. І це не може не тішити. Адже масштаби проблеми є дуже тривожними і критичними. 

Згубна практика розміщення дітей в інтернатах процвітає, незважаючи на декларативні гасла про цінність сімейного виховання. Cьогоднішня система інтернатів приносить шкоду дітям та є несумісною з дотриманням прав дітей, неефективно витрачає кошти платників податків. Тому ми виступаємо за виховання дітей у сім`ї замість інтернатів. 

Але, щоб досягти цього, треба пройти шлях, який вимагає стратегій, планів і рішень. Головне у цьому - підтримка та залучення громадських організацій і активістів. 

Тоді, протягом двох років, як ми і зобов`язуємось, буде розроблений детальний проект реорганізації інтернатів і зроблені перші кроки у цьому напрямку. 

Ми прагнемо консолідувати зусилля громадянського суспільства. Я закликаю, насамперед, громадські організації, підтримка яких дуже важлива: приєднуйтесь! 

Дар'я Касьянова, керівник проекту "Сирітству - ні!" Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України»: 

- Треба іноваційно проводити реформи. Тим паче, я вірю, що Україна спроможна робити все, щоб кожна дитина в країні мала сім`ю. Тут актуальними є дві мети: зберегти сім`ю біологічну, якщо це можливо, або знайти дитині прийомних батьків, створивши тим самим їй найкращі умови для життя та розвитку її як особистості. 

У рамках кампанії були також виставлені незвичайні експонати. Їх автори намагались показити, що насправді ховається за гаслом "Все краще - дітям", яке "якісне і збалансоване харчування" та "повне державне забезпечення" отримують діти в інтернатах. І, найголовніше, як материнську любов намагаються замінити іграшками та цукерками на Новий рік чи 1 Червня. 

На завершення заходу у яскравому перфомансі діти показали, через які недитячі випробування їм доводиться пройти в стінах інтернатів - від конфліктів з іншими дітьми до безпритульництва і злочинності Вони мріють про щасливе дитинство, якого у них не було і тому запропонували усім присутнім взяти символічні ключі від дверей, на відкриття яких так чекають тисячі дітей по всій країні. 

За матеріалами сайту http://www.gurt.org.ua/
Категорія: Новини звідусіль | Переглядів: 497 | Додав: Oldersvat | Рейтинг: 5.0/1