Nav Menu
18:33
Зі святом Вас, шановні!
25 січня православна церква відзначає день святої мучениці Тетяни. Свята Тетяна була дочкою римського проконсула, побожного християнина, яка таємно прийняла християнство, була страчена в 225 році (за іншими даними в 226 або 230 році) після відмови повернутися до попередньої віри.

З любові до Ісуса дівчина постановила жити в дівоцтві. Згодом вона стала однією з посвячених Богу жінок-дияконис римської Церкви, які служили людям ділами милосердя.

Префект Рима Ульміян, довідавшись, що Тетяна є християнкою, спершу намагався вмовити молоду і надзвичайно вродливу дівчину до відступництва від Христа, щоб вберегти її від смерті. Але Тетяна не зреклася святої віри. Тоді розлючений префект наказав мучити дівчину різними способами, та Бог чудом повертав здоров'я Своїй вірній слугині. Тоді Тетяні відрубали голову. Разом з дочкою загинув і батько, який також відважно визнав свою віру в Христа.

Але далеко не за благі діяння, велику душу і міцну віру Святої Тетяни цей день став загальним святом для студентів. Історія цього свята як студентського почалася в 18 столітті, коли 25 січня 1755 року, в день великомучениці Тетяни, імператриця Єлизавета підписала "Указ про установу в Москві університету і двох гімназій". А текст Указу був написаний Іваном Шуваловим - фаворитом імператриці і другом Ломоносова. Під московський університет визначили триповерхову будівлю на Красній площі біля Воскресенських воріт. В кінці 1790-х років було закінчене будівництво спеціального будинку для університету на Мохової вулиці, в якому була обладнана і власна церква в ім'я святої мучениці Татіани. День ангела всіх православних Тетян набув нового змісту, і тепер це свято відзначали не лише віруючі, а й студенти. 25 січня став днем всіх студентів, а Свята Тетяна стала вважатися покровителькою студентів, і з Тетяни-мучениці перетворилася для студентів у Тетяну університетську.

У 18-му - на початку 19-го століть цей день був відзначений у молебні університетської церкви як "День заснування Московського університету". У 18 столітті Тетянин День відзначався з помпою, тому що був святом офіційним і новомодним, з року в рік супроводжується урочистими промовами, привітаннями та застілля. Святкування умовно складалося з двох частин: офіційної церемонії з неодмінною присутністю на ній поважних професорів і почесних членів адміністрації університету, студентів і випускників ВНЗ, які приїздили з усіх кінців Росії. Після молебню, академічного доповіді та виступи ректора всі вставали, співали національний гімн, а потім відправлялися по злачних столичним місцях, де починався справжній карнавал.

Спочатку свято було офіційним університетським святом, але поступово він став користуватися успіхом у всіх студентів, і приблизно в другій половині XІX століття склалася традиція розгулу в цей день всієї студентської братії. Забувалися всі станові та вікові відмінності, студенти відзначали свято разом у шинках, пивних або ресторанах. Тетянин день дійсно став днем всіх студентів. Москва в цей день буквально гуділа. Недарма в усіх студентських піснях слова "Тетяна" і "п'яна" римуються. Але як би не поводилися студенти в Тетянин день, поліція дивилася на їхні витівки крізь пальці.

Після жовтня 1917 року студентська Тетяна "відбула" в еміграцію, де російські традиції не переривалися. І після цього свято відродився тільки в 90-і роки. 25 січня 1991 в храмових стінах, в яких все ще розташовувався Студентський театр, вперше після довгих десятиліть тотального атеїзму Святійший Патріарх Алексій відслужив молебень святій Тетяні. У 1992 році, виступаючи в МДУ, Патріарх висловив побажання відродити університетський храм. У 1993 році група професорів звернулася до ректора МДУ з пропозицією відновити будинковий університетський храм на його історичному місці. І взагалі, як зазначалося, не завадило б святкування Дня Тетяни починати, як у колишні часи, молебнем в університетській Татьянінской церкви і не зводити його, як в останні роки, тільки до урочистого концерту на Воробйових горах, молодіжним гулянням і грандіозної студентської п'янці, але дати цього свята кілька інший напрямок. Вчена рада МГУ схвалив ініціативу професорсько-викладацького складу та 20 грудня 1993 ухвалив відновити в колишньому вигляді архітектурний пам'ятник і відтворити в цій будівлі православну домову церкву Московського університету. 27 квітня 1994 за погодженням з ректором МДУ указом Патріарха Алексія II в колишньому храмі святої мучениці Татіани засновано Патріарше подвір'я. А в 1995 році День студентів знову був "узаконений" в Росії. Знову відкрився храм святої Тетяни при Московському університеті, а в актовій залі старого університетського будинку на Мохової вулиці 25 січня вручаються Шуваловські і премії Ломоносова. Всі Тетяни приймають у цей день привітання з іменинами.

Часи змінилися, змінилися традиції святкування, але не змінилася суть свята, він залишається одним з улюблених днів студентів. І Тетянин День - це свято не тільки російських студентів. Це свято всіх тих, хто незалежно від національності та віку до цих пір відчуває в собі дух студентства! І давайте під девізом: "Будемо веселі і п'яні в день красуні Тетяни" весело й гамірно відзначимо це свято.

Хай живуть студенти!

З повагою до кожного, адміністрація сайту

За матеріалами сайтів euromisto.cv.ua та uk.wikipedia.org

Переглядів: 574 | Додав: Oldersvat | Рейтинг: 0.0/0