Nav Menu
05:59
Як добре творити добро!

3 грудня студенти факультету психології та соціальної роботи влаштували свято вихованцям Ніжинського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Дата проведення заходу була обрана не випадково, адже саму у цей день в Україні відзначають Міжнародний день інвалідів.

На початок 2014 року в Україні налічувалося близько 2,6 млн. людей з інвалідністю, з них 167 тис. – діти. Може скластися враження, що цифра й невелика, але кожна така дитина, то окрема життєва історія, сім’я, члени якої часто-густо залишаються один на один зі своєю проблемою. Недостатнє фінансування реабілітаційних програм з боку держави, нерозуміння суспільством проблем таких дітей і їх сімей, психологічні проблеми та педагогічні труднощі – це лише неповний перелік того, з чим стикаються батьки дітей-інвалідів. Існування системи реабілітаційних закладів в Україні допомагає соціалізувати таких діток – адаптувати їх до умов навколишнього середовища.

Наш ніжинський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів – це спеціалізована реабілітаційна установа для дітей з порушеннями психофізичного розвитку, центральної нервової системи, опорно-рухового апарату. Центр здійснює комплексну реабілітацію дітей з особливими потребами на основі моделі: дитина, сім’я, спеціаліст. Однією з головних умов успішної соціальної реабілітації – є взаємодія із соціальним оточенням, зі звичайними людьми, які не мають вад розвитку. Саме тому, вихованці Центру за індивідуальними програмами відвідують загальноосвітні школи і дуже радіють, коли до них приходять гості.

Сама ідея проведення заходу була запропонована студентами. Вони, опановуючи на факультеті психології та соціальної роботи Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя професії соціального педагога, соціального працівника, практичного психолога, вихователя дітей дошкільного віку, прагнуть не лише здобувати теоретичні знання, але й застосовувати їх у практичній діяльності. Переважно це відбувається під час проходження ними практик, реалізації соціальних проектів, або ж подібних заходів.

Готуючись до свята, студенти спільно з викладачами кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи та членами Ніжинської міської громадської організації «Міра» підготували виставу «Маленький принц» за однойменною повістю Антуана де Сент-Екзюпері. Під час виступу вони помітно хвилювались, але це і, інколи, недостатність акторської майстерності компенсували бажанням подарувати діткам свято! Маленькі вихованці Центру уважно дивилися виставу, плескали у долоні, сміялися і щиро переймалися за долю Маленького принца. А після вистави дуже раділи подарункам – наборам іграшок для пісочної терапії та інтерактивним абеткам, які були придбані завдяки підтримці заходу з боку активістів ніжинського осередку Політичної партії «Об’єднання «Самопоміч».

Захід минув, але це була лише «перша ластівка». Вже намічено кілька наступних заходів, а якщо у вас виникло бажання допомогти Центру – чи то матеріально, чи фінансово, чи своїми знаннями або навичками, – звертайтеся за адресою вул. Шевченка, 102, тел./факс (04631) 5-42-36, співробітники і, особливо, вихованці закладу завжди раді гостям, адже вони в першу чергу діти!

Фотозвіт про подію

Олександр Сватенков
Категорія: Новини факультету | Переглядів: 553 | Додав: OlderS | Рейтинг: 5.0/1