Nav Menu
21:44
Студенти пішли на Євромайдан
Студенти кількох національних вишів оголосили страйк і приєдналися до протестувальників на Євромайдані у Києві.

В уряді до акції поставилися скептично, закликавши молодь до "тверезого аналізу".

Багатолюдна колона студентів вирушила із Києво-Могилянської академії і, приєднавшись до представників Національного університету імені Тараса Шевченка (КНУ) та студентів з інших міст, пішла на майдан Незалежності.

Акція студентів строкова - у понеділок вони пообіцяли повернутися до навчання.

Вихованці вишів задекларували свій страйк як аполітичний, і єдина їхня вимога - підписати Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом на саміті у Вільнюсі.

Без політики

Початок страйку студенти "Могилянки" анонсували на 11:30 - о тій порі вони разом з викладачами почали збиратися на університетській площі.

"Краще декілька днів без пар, аніж без майбутнього", - оголосив із вікна навчального корпусу представник оргкомітету страйку. У відповідь на його слова пролунали гучні оплески.

"Наші гасла - позитивні. Ми не намагаємося закликати про "смерть ворогам" - у нас таких гасел немає. Ми прагнемо до Європи", - додали організатори.

Підтримавши акцію солідарності голосуванням, понад тисяча студентів почали шикуватися у колону і вирушили на Андріївський узвіз, а звідти - до парку Тараса Шевченка, де їх чекало приблизно стільки ж страйкарів із КНУ.

Представники Київського національного університету заявили, студентів відпустив ректорат, страйк оголошено офіційно.

Біля пам'ятника Тарасові Шевченку перед студентами з підтримкою виступив лідер УДАРу Віталій Кличко. Звідти вони організовано вирушили до майдану Незалежності, не перекриваючи рух автотранспорту.

Студенти пообіцяли згодом зшити докупи власноручно виготовлені європейські прапори і надіслати їх до Вільнюса, аби у такий спосіб висловити своє прагнення щодо євроінтеграції України.

Окрім того, студенти оголосили всеукраїнський попереджувальний студентський страйк на середу.

Страйки також оголосили студенти вишів у Львові, Івано-Франківську, Ужгороді та інших містах.

Азаров нагадав про економіку

Про виступи студентів "на барикадах" критично відгукнувся міністр освіти і науки Дмитро Табачник. На його думку, молодь до акцій втягнули "окремі політичні сили".

"Не зважаючи на молодість, живіть не лише емоціями, а й дослухайтеся до всіх аргументів. Самі аналізуйте факти – вони доступні", - цитують слова Дмитра Табачника на сайті міносвіти.

"Коли "гарячі голови" сподвигатимуть вас на якісь протиправні дії, сподіваюсь, що ви знайдете сили та мужність не піддатися на провокації", - додав міністр.

"Студенти не думають про митні збори і втрати економіки. Розумію їхні мрії, але закликаю до тверезого аналізу", - своєю чергою заявив прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі із представниками іноземних медіа.

21 листопада Кабінет міністрів Клацнути розпорядився призупинити процес підготовки до укладання угоди про асоціацію з ЄС та ініціював створення комісії за участю Європейського Союзу та Росії.

24 листопада у багатьох містах України відбулися акції протесту проти зміни курсу України на Євроінтеграцію. У неділю на акціях у Києві зібралися понад 100 тисяч людей. Мітингувальники встановили намети на Європейській площі, де акції за участі представників опозиційних сил тривають щодня.

Прихильники підписання Угоди про асоціацію також збираються на майдані Незалежності.

Напередодні у центрі Києва відбулися Клацнути сутички між учасниками протесту та правоохоронців.

Джерело http://www.bbc.co.uk/ukrainian/
Категорія: Новини звідусіль | Переглядів: 464 | Додав: Oldersvat | Рейтинг: 0.0/0